ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 876 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

E-kereskedelemmel kapcsolatos áfa kérdések

2021-10-26

Egy cég – többek között – online szolgáltatást is nyújt, melyet a magyar résztvevőkön kívül külföldi résztvevők (közösségen belüliek és 3. országbeliek, áfaalanyok és magánszemélyek) is igénybe vesznek. Ez az online szolgáltatás egy hanganyag meghallgatása, videó, vagy élő közvetítés megtekintése. Milyen kérdések merülhetnek fel egy ilyen szolgáltatásnyújtás esetében?

A 2021. július 1-től hatályos szabályok szerinti 10 000 eurót meghaladja az említett értékesítési forma. A közösségen belüli magánszemélyek részére a számlát úgy kell kiállítani, hogy az adott tagállamban érvényes áfakulccsal kell számlázni, mivel a szolgáltatás teljesítési helye a vevő által megadott számlázási cím. A cég regisztrált az OSS rendszerbe, ahová negyedéves áfa bevallást kell beadnia tagállamonként összesítve meghatározni a fizetendő áfát. 

Felmerülő kérdések:
1. Hogyan kell kiállítani a számlát áfa szempontból – ezt a szolgáltatást külföldön veszik igénybe – közösségen belüli értékesítés esetén a) cégeknek, akik rendelkeznek közösségi adószámmal és b) azoknak a cégeknek, akik nem rendelkeznek közösségi adószámmal? Melyik rendszerben lesz bevallási kötelezettség, kikre fog vonatkozni a 2165-ös és 21A60 bevallás, vagy az OSS rendszerben kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni? 
2. Hogyan kell kiállítani a számlát áfa szempontból 3. országbeli – a szolgáltatást 3. országban veszik igénybe – a) magánszemélyeknek és b) cégeknek? A 2165-ös bevallásban mely sorokon jelenik meg a bevallási kötelezettség?


A kérdésben említett szolgáltatás az Áfa tv. 45/A. §-a alá sorolható, ha a megrendelő más tagállambeli magánszemély.
Meg kell jegyezni, hogy a jelenleg is hatályos szabályozás az Áfa tv. 45/A. §-a alá sorolható szolgáltatásoknál már 2020. január 1-jétől hatályba lépett.

Harmadik országbeli magánszemély megrendelő esetén az Áfa tv. 46. § (2) bekezdése alapján a teljesítés helye harmadik ország, tehát a szolgáltatás belföldön nem adóztatható.
Ha a megrendelő áfaalany (akár más tagállambeli, akár harmadik országbeli), akkor az Áfa tv. 45/A. §-a nem irányadó, hanem az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján kell eljárni, amely szerint a teljesítés helye a megrendelő gazdasági letelepedésének helye 
Nem belföldön teljesített szolgáltatások ellenértékét az áfa bevallás 91. sorában kell szerepeltetni.
Ebbe a sorba a megrendelő áfabeli státuszától függetlenül kell a szolgáltatás ellenértékét szerepeltetni, ha a teljesítés helye nem belföld. Tehát azokat is, amelyeket az OSS-rendszerbe kezelnek, valamint az előzőekben említett eseteket is.
Az áfa bevallás 92. sorában a 91. sorban feltüntetett összegből azoknak a szolgáltatásoknak az összegét kell szerepeltetni, amelynél az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a teljesítés helye valamely más tagállam területére esett. Ezek közül azokat, amelyeknél a megrendelő más tagállambeli áfaalany az összesítő nyilatkozatban (A60-as bevallás) is szerepeltetni kell.

Bonácz Zsolt (2021-10-26)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról