ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 687 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Generálkivitelező számlázása

2022-04-12

Hogyan adózik a generálkivitelezés, ha abban benne van a garázs építése is. Számlázhatja-e a generálkivitelező 5%-al a részteljesítéseket, melynek tartalmi része maga a garázs is?

A felvetés szerint a generálkivitelezői szerződés keretében végzett családi házépítés – egyéb feltételek teljesülése esetén (150 nm, illetve 300 nm) –, 5%-al adózik, beleértve pl. a napelem, a tároló, a konyha, szauna stb. építését. A garázs, amely szerves részét képezi a családi háznak, emellett a helyi építési szabályok is kötelezően előírják minden házhoz a garázst. 
Kérdés, hogy a generálkivitelező 5%-al számlázhatja-e a részteljesítéseket, amely tartalmi része maga a garázs is? Ilyen részteljesítés pl. az alapozási munka, vagy a falazás, vagy a födém kialakítás, amelyek nyilván a garázsrészekre is kiterjednek. Ráadásul a garázs elválaszthatatlan tartószerkezeti funkciót tölt be az épület egészében. Ugyanígy, a terasz, a kerítés és a belső járda, öntözőrendszer ugyancsak a ház járulékos eleme, így 5%-al adózik szerintünk. 

Az Áfa tv. 259. § 12. pontban foglalt értelmező rendelkezés szerint a garázs nem minősül lakóingatlannak, még abban az esetben sem, ha egybeépült a lakóingatlannak. Ezáltal a garázs generálkivitelezése nem adózhat 5% áfával.
A helyi építési szabályok, az ingatlan szerkezeti felépítése nem relevánsak, az áfa mérték szempontjából kizárólag az Áfa tv. rendelkezései bírnak jelentőséggel. A terasz, kerítés, belső járda, a kertben kiépített öntözőrendszer a lakóingatlan részének tekintendők, mivel annak rendeltetésszerű használatát szolgálják.

Áfa vonatkozásában a garázs (mint nem lakóingatlannak minősülő ingatlanrész) és a lakóingatlan külön-külön adótárgy.

A generálkivitelezővel kötött szerződésben külön meg kell határozni a garázs és az egyéb ingatlanrészek (amelyek az Áfa tv. 259. § 12. pontja szerint lakóingatlannak minősülnek) kivitelezési díját.
A garázs kivitelezési díját 27% áfa terheli.
A rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye alapján a garázs kivitelezési díját a szokásos piaci árnak megfelelően kell meghatározni.
Az Áfa tv. 3. sz. melléklet I. rész 51. pontja szerint olyan egylakásos lakóingatlan adózik 5% áfával, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.
A összes hasznos alapterület meghatározásánál minden lakóingatlannak minősülő ingatlanrész hasznos alapterületét számításba kell venni.

Bonácz Zsolt (2022-04-12)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról