ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 517 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kiállításokon és vásárokon értékesített termék

2022-09-29

Magyarországon bolttal rendelkező cég az általa forgalmazott termékeket külföldön szeretné népszerűsíteni, ezért az EU területén kiállításokra és vásárokra viszi a termékeket, ahol vásárlási lehetőséget is biztosít. A kérdés, hogy az ilyen alkalmakkor a helyben értékesített termékekre az adott ország áfakulcsát kell-e használnia és be kell-e jelentkeznie adószámért adott országba?

Az említett események jellemzően 1-2 napos kiállítások évente és máskor egyáltalán nem végez gazdasági tevékenységet a cég az adott országban. 

A kiállításokon és vásárokon értékesített termékek az értékesítés helye szerint tagállamban adóznak. Az áfa fizetési kötelezettség teljesítése érdekében az érintett tagállamokban áfaalanyként regisztrálni kell.

Az értékesítési célból mozgatott termékek kivitele az Áfa tv. 12. § (1) bekezdése alapján termékértékesítés, amely az Áfa tv. 89. § (1) bekezdése alapján csak akkor élvez adómentességet, ha a rendeltetés helye szerinti tagállamban (ahol a kiállítás, vásár van) a vállalkozás közösségi adószámmal rendelkezik.
Az értékesítésre szánt termékek bevitele a kiállítás, vásár helye szerinti tagállamban közösségi termékbeszerzés jogcímén adózik.
A kiállításra, vásárra belföldről más tagállamba kivitt, de nem értékesített, s belföldre visszaszállított termékek értéke (mint áfaalap) után az Áfa tv. 22. § (1) bekezdése értelmében közösségen belüli termékbeszerzés jogcímén a fizetendő áfát meg kell állapítani.

Bonácz Zsolt (2022-09-29)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról