ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 505 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szoftvervásárlás áfája

2022-10-11

Ha egy nem áfa-alany magyarországi alapítvány svájci cégtől szoftvert vásáról, akkor áfás számlát kell az alapítványnak kapnia?

A szoftver megvétele általában a közösségi áfa szabályozás alapján szolgáltatásnyújtás jogcímén adózik.

A következőkben ebből indulunk ki, továbbá azt feltételeztük, hogy a svájci cég nem rendelkezik gazdasági letelepedéssel (székhely, telephely) az EU valamely tagállamában.
Az Áfa tv. 36. § (1) bekezdés b) pontja alapján az alapítványt a teljesítés helyének megállapításánál adóalanynak kell tekinteni, ha közösségi adószám kiváltására kötelezett.
Az Áfa tv. 257/B. §-a szabályozza, hogy mely esetekben kell közösségi adószámot kérni.

Amennyiben az alapítvány nem köteles közösségi adószámot kérni, akkor a teljesítés helyének megállapításánál nem adóalanynak kell tekinteni. Ebben az esetben az ügyletnek kétféle megítélése lehet.

a) Ha a szoftver vásárlása a szoftver használatának biztosítását jelenti és az interneten keresztül bonyolódik (a szoftver kizárólag interneten keresztül érhető el és azt csak interneten keresztül lehet használni), akkor az Áfa tv. 45/A. § (2) bekezdés b) pontja szerinti szolgáltatásról van szó, amely esetében az Áfa tv. 45/A. § (1) bekezdése alapján a teljesítés helye az alapítvány székhelye.

Tehát belföldön teljesített szolgáltatásról van szó, amely esetében a svájci cég Magyarországon köteles az áfa fizetésre, ezért a magyar szabályok szerinti 27 % áfát köteles felszámítani.

b) Abban az esetben, ha a szóban forgó ügylet nem sorolható az Áfa tv. 45/A. § (2) bekezdés b) pontja alá, akkor 'szimpla' szolgáltatásról van szó, amelynél az Áfa tv. 37. § (2) bekezdése szerint a teljesítés helye a szolgáltatást nyújtó gazdasági letelepedése, ahonnan a szolgáltatást nyújtja.
Tehát a svájci cég Magyarországon nem kötelezett áfa fizetésére, a Svájcban hatályos szabályozás szerinti áfát számítja fel az alapítvány felé.

Az alapítvány a szoftver megvásárlása miatt Magyarországon nem köteles áfa fizetésére (fizetendő áfa megállapítására), mert a teljesítés helye nem Magyarország területére esik. 

Bonácz Zsolt (2022-10-11)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról