ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 491 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lakóingatlan garázsának bérbeadása cég székhelye és irodája részére

2022-11-16

Egy vidéki lakóingatlan tulajdonosa bérbeadná határozatlan időre háza kb. 25 nm-es garázsát egy cégnek, amelynek ez lenne majd a székhelye és az irodája. A tulajdonos nyugdíjas, 2022. szeptember 1-től általányadózást választó volt katás egyéni vállalkozó, nem áfa köteles.Hogyan teheti meg mindezt jogszerűen?

Irányadó az Áfatörvény (általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) 86. § (1) bekezdés l) pontja, miszerint mentes az adó alól az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása. Viszont az Áfatörvény 86. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a hivatkozott törvényhely nem alkalmazható a közlekedési eszköz elhelyezését, parkolását célzó bérbeadás eseteire.
A kérdés szerint a bérbeadás feltételezhetően a teljes ingatlanra irányul, beleértve a garázst is. Az ingatlanok bérbeadása esetén arra kell figyelemmel lenni, hogy létezik az a meghatározó építmény, amire a bérbeadás ténylegesen irányul. Ehhez kapcsolódnak azok az épületrészek, amelyek a főépület elválaszthatatlan részét képezik, amelybe beleértendő a kérdés szerinti főépülethez tartozó garázs is. 

Mivel a lakóingatlan bérbeadása adómentes, és a garázs is egy szerződéses jogviszonyon belül a nevezett bérbeadás részét képezi, ezért az ügylet ebben az esetben adómentesnek minősül.

Megjegyzendő, hogy amennyiben csak a garázs bérbeadásáról lenne szó, ahol kifejezetten gépjárművek elhelyezése lenne a cél, akkor a bérbeadás már nem lehet adómentes, azt már csak adóköteles tevékenység alapján lehetne végezni, adószámos magánszemélyként adószám kiváltásával.

Ugyanakkor a garázs esetén is figyelemmel kell lenni a bérbeadás céljára a garázs esetén is. 

Ez annyit jelent, hogy amennyiben a garázst nem gépjárművek tárolásának céljából adnák bérbe, akkor a szerződésben is rögzített tényleges hasznosítás az irányadó.  Ha ez a garázsban végzett tevékenység székhelyet is jelentő irodai tevékenység lenne, akkor ebben az esetben is alkalmazható az áfatörvény szerinti mentesítő szabály, vagyis az Áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontjában rögzített rendlelkezés.

Bonácz Zsolt (2022-11-16)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról