ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 350 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ingatlan értékesítése 5%-os áfával a cég tulajdonosának

2023-03-15

Egy Kft., amely alapvetően főtevékenységét tekintve nem építőipari vállalkozás, épít egy 4 lakásos társasházat csak külső kivitelezőkkel. Megteheti-e azt, hogy az egészet egyben a Kft. egyik tulajdonosának értékesíti? Illetve ebben az esetben is alkalmazható-e az 5%-os áfa, feltéve, hogy minden feltételének megfelel?

Nincs annak jogi akadálya, hogy a Kft. egyik tulajdonosa részére adásvételi szerződés keretében értékesítse a külső kivitelezők által felépített társasházat.

Amennyiben az 5%-os adókulcs alkalmazásához szükséges feltételek fennállnak, akkor az értékesítés 5%-os áfával adózik.

Ha a cég és a tulajdonos között kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, akkor figyelembe kell venni az Áfa tv. 67. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt rendelkezést.

Ezen túl kapcsolt vállalkozási viszony esetén a társaságnak vizsgálat tárgyává kell tennie, hogy kötelezett-e transzferár-nyilvántartás vezetésére, valamint ehhez kapcsolódó egyéb kötelezettségek terhelik-e.
Abban az esetben, ha a cég nem kötelezett transzferár-nyilvántartás vezetésére, akkor is köteles olyan dokumentumot készíteni, amelyből a szokásos piaci ár megállapítható, ha a felek kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak.
Amennyiben a felek kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak, s az általuk meghatározott vételár alacsonyabb mint a szokásos piaci ár, akkor a különbözettel a társasági adó alapját meg kell növelni.
Abban az esetben, ha a felek nem minősülnek kapcsolt vállalkozásnak, akkor is javasolt a szokásos piaci árat dokumentálni, mivel a vevő a társaság tulajdonosa.

Ilyen esetben a NAV egy ellenőrzés során vélhetően vizsgálja azt, hogy a vételár megfelel-e a szokásos piaci árnak.

Amennyiben nem, akkor erre alapozva a NAV megfogalmazhat különböző kifogásokat (pl. a vételár és a szokásos piaci ár különbözete ajándékozási illeték tárgyát képezi; vagy a felek tudatosan, adóelkerülési céllal határozták meg a vételárat a szokásos piaci ártól lényegesebb alacsonyabb összegben, ezáltal az adó alapját korrigálni kell, mivel az adóalapot a szokásos piaci ár alapján kell meghatározni, stb.).

Bonácz Zsolt (2023-03-15)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról