ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 212 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Bérelt ingatlan albérletbe adásának áfa kérdései

2023-05-31

A bérlő társaság ingatlant bérel bérbeadó társaságtól, aki a bérbeadást áfásan számlázza. Bérlő társaság az ingatlan egy részét maga használja, más részét bérbe adja más társaságnak. Az albérletbe adáshoz a bérbeadó társaság a bérleti szerződésben hozzájárult. Milyen áfával kapcsolatos kérdések merülhetnek fel?

Bérlő társaság nem választott az adómentesség helyett adókötelezettséget az áfa tekintetében. Helyesen jár-e el bérlő társaság, hogy az áfásan bérelt ingatlant áfa mentesen adja bérbe? A bérlő társaság a bérbeadáson kívül is egyaránt végez tárgyi adómentes és adóköteles tevékenységet. A bérleti díjról szóló számla külön soron tartalmazza (a szerződésnek megfelelően) az áfás tevékenységet szolgáló bérleti díjat. Csak az áfás tevékenységhez kapcsolódó terület bérleti díjának áfája kerül visszaigénylésre. Helyes-e az eljárás?

Azt, hogy a szóban forgó ingatlan(rész)t a „Bérlő társaság” adómentesen adja-e albérletbe, nem az eredeti bérbeadó áfa-státusza határozza meg, hanem az, hogy Önök az Áfa tv. szerinti főszabálytól [adómentesség, a 86. § (1) bekezdése l) pontja szerint] való eltérés törvényi lehetőségével [88. § (1) bekezdése b) pont] éltek-e. Amennyiben nem, úgy az albérletbe adásról kiállított számlában áfát nem számíthatnak fel, és az e tevékenységükhöz kapcsolódóan felmerült, előzetesen felszámított adót sem vonhatják le.

Amennyiben az albérletbeadás kapcsán számoltak fel áfát, akkor érdemes fontolóra venniük, hogy élnek az ún. kiegészítési kérelem lehetőségével.

Ez azt jelenti, hogy az Áfa tv. 257/F. §-ának rendelkezése alapján az adóalany NAV-hoz benyújtott kijavítási kérelem útján a bevallások utólagos adóellenőrzésének megkezdését megelőzően, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül, kezdeményezheti az ingatlanok bérbeadásának adókötelessé tételét, azaz utólag pótolhatja a 88. § (1) bekezdés szerinti választását, feltéve hogy a módosítás nem érinti az általa megállapított és bevallott adóalap, fizetendő adó és az előzetesen felszámított, levonható adó összegét.
Egyebekben a bérleti díj áfája adómentes és adóköteles tevékenység arányában történő megosztása helyes, hiszen az adómentes tevékenységhez kapcsolódó áfa-rész nem helyezhető levonásba.

Sinka Júlia (2023-05-31)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról